Belasting van kunstmatige zoet- en smaakstoffen

Belasting van kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie is toegelaten als additief in voedingsmiddelen. De lijst met E-nummers bevat zowel natuurlijke stoffen, zoals vitamine C, vitamine E en citroenzuur, maar ook kunstmatige additieven. Een product met een E-nummer hoeft dus niet op voorhand een slechte keuze te zijn. Echter wanneer je je voedsel van verse producten bereidt, dan weet je precies wat je eet en hoef je je geen zorgen te maken om welke kunstmatige toevoeging of conserveringsmiddel dan ook.

Er zijn echter een aantal additieven onder de E-nummers die beter kunnen worden vermeden, namelijk:

Smaakversterkers (E621 t/m  E625)

Deze versterken de natuurlijke smaak van een product en vind je onder de volgende namen op een etiket: glutamaat, natriumglutamaat, sodiumglutamaat, mononatriumglutamaat,  monosodiumglutamaat, kaliumglutamaat, monokaliumglutamaat, potassiumglutamaat etc. Soms worden smaakversterkers aangeduid als ‘gistextract’.

Kunstmatige zoetstoffen (E940, E951,  E952, E954)

De namen van deze E-nummers zijn: E940 = acesulfaam-K, E951 = aspartaam, E952 = cyclamaat, E954 = sacharine.

Daarnaast kan soritol (E420) met mate worden gebruikt. Sorbitol wordt onder meer gewonnen uit de bessen van de wilde lijsterbes. Het wordt naast zoetstof ook als emulgator gebruikt. Wees terughoudend met grote hoeveelheden omdat sorbitol diarree kan veroorzaken.

Vrijwel alle ‘light’-producten bevatten kunstmatige zoetstoffen. Als op een product staat ‘bevat geen suiker’ wees dan bedacht op toevoeging van eventuele kunstmatige zoetstoffen.