Astma is een ontsteking van de longen. Dit betekent dat er in de longen altijd kleine ontstekingen zijn. Wanneer ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Het ademen wordt daardoor moeilijker. Symptomen die vaak voorkomen zijn hoesten en een piepende ademhaling, maar je kunt ook benauwd of kortademig zijn.
Uit een Canadees onderzoek aan de universiteit in Ottawa is gebleken dat een derde van eenieder die de diagnose astma heeft gekregen, eigenlijk geen astma heeft. Deze conclusie is gebaseerd is op uitgebreide longtesten bij 613 patiënten uit 10 verschillende steden. Meer dan 90% van deze mensen kon dan ook zonder problemen stoppen met hun astmamedicatie en had minstens een jaar geen medicatie nodig (zo lang werden ze opgevolgd) (Aaron SD, 2017).
Symptomen van astma overlappen met onder andere die van longemfyseem, congestief hartfalen in een vroeg stadium, problemen met de stembanden, chronische obstructieve longziekte (COPD), slaapapneu, hyperventilatie. Dit kan niet alleen voor een verkeerde diagnoses zorgen, maar verklaart ook waarom veel gevallen van astma niet reageren op medicatie voor de ‘klassieke’ vorm van astma.
Bij jonge kinderen is het moeilijk om met zekerheid de diagnose astma te stellen. Een piepende ademhaling en hoesten komt bij deze groep veel voor en kan ook het gevolg zijn van infecties en dergelijke. Bij kinderen onder de vijf jaar kunnen geen longfunctietesten gedaan worden, maar ook bij oudere kinderen worden vaak geen longtesten gedaan om de diagnose te bevestigen.
Nederlandse onderzoekers stelden in 2016 ook al vast dat er een overdiagnose is van astma bij kinderen en tieners. Van de 652 kinderen boven de zes jaar, die op basis van symptomen de diagnose astma kregen, werd de diagnose slechts bij 105 kinderen (16,1%) bevestigd door longfunctietesten. Bij 151 kinderen (23,2%) was er vermoedelijk sprake van astma, maar waren er geen testen gedaan om dit te verifiëren. Bij 349 kinderen (53,5%) was astma waarschijnlijk niet de oorzaak van de symptomen. Volgens de onderzoekers krijgt een grote groep kinderen onterecht de diagnose astma en worden ze onnodig behandeld met astmamedicatie (Looijmans-van den Akker I, 2016).
Met bioresonantie kan naar de daadwerkelijke oorzaak van de benauwdheid, welke al dan niet is gediagnostiseerd als astma, worden gezocht en een effectieve therapie worden ingezet.
Referenties
1. Aaron SD, Vandemheen KL, FitzGerald JM, et al. Reevaluation of Diagnosis in Adults With Physician-Diagnosed Asthma. JAMA. 2017 Jan 17;317(3):269-279.
2. Looijmans-van den Akker I, van Luijn K, Verheij T. Overdiagnosis of asthma in children in primary care: a retrospective analysis. Br J Gen Pract. 2016 Mar;66(644):e152-7.